ngycover

Ki tehet egy fenntarthatóbb jövőért? – A települések zöld átmenetéről tanácskoztak Franciaországban

Az európai zöld átmenet kapcsán Toulouseban, Franciaországban, az Európai Participációs Kongresszus a francia think tank Décider Ensemble és Toulouse Város és Városrégió Önkormányzata szervezésében találkoztak a témában érintett kutatók. A Szegedi Tudományegyetemet Nagy Gyula, a Földrajz- és Földtudományi Intézet oktatója képviselte.

EURÓPAI UNIOS TÖREKVÉS

Az elmúlt évtizedekben tapasztalható, klímaváltozáshoz köthető, szélsőséges időjárási események egyre nagyobb károkat okoznak. Ezek óriási társadalmi költségekkel járnak, és az emberek mindennapi életére is hatással vannak. A hatások mérséklése összefüggésben van az átöröklött földrajzi egyenlőtlenségekkel, a társadalmi-gazdasági rendszerekkel és az azokat formáló intézményi struktúrákkal. Így a különböző területeken élők eltérő módon tudnak reagálni az őket ért változásokra, annak függvényében, hogy milyen adottságaik, lehetőségeik vannak. Mindez igazságtalanságok kialakulását eredményezi. Éppen ezért az Európai Unió életre hívta az Európai Zöld Megállapodást, ami egy széles körű jogszabály- és pénzügyi eszközcsomag, és célja az éghajlatváltozás hatásainak területi és ágazati szintű kezelése az úgynevezett zöld átmenet segítségével.

A zöld átmenet egy igazságos és fenntarthatóbb társadalmat és gazdaságot kíván elérni, amely azonban a társadalom széles rétegeinek támogatása nélkül nem valósulhat meg. Bár az Európai Zöld Megállapodás integrációs szintű irányelveket fogalmaz meg a zöld átmenetről, a tényleges beavatkozásokat helyi szinten szükséges végrehajtani. Felmerül a kérdés, hogyan értelmezhető a környezetileg igazságos zöld átállás helyi szinten? Milyen stratégiák alakulhatnak ki annak végrehajtása vagy meggátolása érdekében? Hogyan vélekednek és alkalmazkodnak az EU-s elvárásokhoz döntéshozói és lakossági szinten? Egyáltalán, hogyan lehet mérni az átmenetet?

FRANCIAORSZÁGBAN TANÁCSKOZTAK

Fontos konferencia zajlott júliusban a franciaországi Toulouseban, az Európai Participációs Kongresszus, a francia Décider Ensemble és Toulouse Város és Városrégió Önkormányzata szervezésében. A találkozó programjában szerepeltek kerekasztal-beszélgetések, tapasztalatcserék, szerepjáték-gyakorlatok, városkutatás- és felfedezés, digitális eszközök bemutatása segítségével széleskörű betekintést kaphattak a résztvevők a bevonás hagyományos és újhullámos módszereiről, európai gyakorlatairól.

ngyszk

A PHOENIX H2020 projekt keretében Nagy Gyula, az SZTE TTIK Földrajz- és Földtudományi Intézet oktatója vett részt a rendezvényen a szervezők meghívására, ahol egy önálló szekciót koordinált projektpartnereivel.

A Hogyan vonjuk be a hátrányos helyzetű embereket az európai zöld átmenet folyamatába? címmel megrendezett szekcióban először a szervezők röviden bemutatták a projekt tapasztalatait: a szegedi első Közösségi Gyűlés eredményeit, a Portugália és Spanyolország közötti, az erdőtüzek megelőzéséről szóló határon átnyúló Közösségi Vita tapasztalatait, a normandiai Rouen Városrégió tenger használatáról szóló nyilvános vitája során létrehozott közös szabályozás eredményeit.

konf

A résztvevők a különböző PHOENIX tapasztalatok alapján tanulságokat vontak le arról, hogyan lehet adaptálni a témákat, az események szervezését, az eszközök hozzáférhetőségét és elérhetőségét annak érdekében, hogy a lakosság legszélesebb körét vonhassuk be közösségi döntéshozatalba.

SZTEinfo

Fotó: Nagy Gyula