SZTE FFI 2024. április

2024. április 29.

A Szeged.hu hírportál "Magyar zseni" rovata legfrissebb részében összefolgaló készült Kovács Zoltán akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár Földrajz 100 Szeged – A szegedi földrajzi felsőoktatás centenáriuma című szakmai konferencián elhangzott előadását ezekről a kutatásokról.

2024. április 29.

Tudományos konferenciát rendeztek a Szegedi Tudományegyetemen „FÖLDRAJZ 100 Szeged - A szegedi földrajzi felsőoktatás centenáriuma” címmel 2024. április 26-án, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetében. A konferencia bemutatta a 2024 évben centenáriumát ünneplő földrajzos (földrajztanár és geográfus) képzés a Dél-Alföldi régió társadalmi, gazdasági fejlődésében betöltött szerepét.

2024. április 24.

Jelen kötet ennek a Szegeden megszervezett tudományos szakmai egyesületnek a struktúráját, intézményi hátterét, valamint a szerteágazó két évtizedes tevékenységének eredményeit tekinti át a főbb tudományok és gazdasági ágak szerint csoportosítva levéltári dokumentumok, korabeli hírlapi források, statisztikai adatok, a bizottság saját egykori kiadványai és a szakirodalomban megtalálható elszórt adatok, utalások alapján.

2024. március 27.

A Földrajzi és Földtudományi Intézet büszkén adja hírül, hogy Dr. Pál-Molnár Elemér és Dr. Gál Tamás ünnepélyesen átvették az MTA doktora okleveleiket. Az ünnepség 2024. április 23-án zajlott az Országos Széchényi Könyvtárban.

2024. április 22.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy meghirdetésre került a Pannónia Ösztöndíj Program. A részletek a hírre kattintva elérhetők.

2024. április 15.

A Szegedi Tudományegyetem idén ünnepli a szegedi földrajzos felsőoktatás százéves évfordulóját, melynek központi ünnepi rendezvényére 2024. április 26-án, pénteken kerül sor Szegeden. A szervezők nevében ezúton szeretnénk meghívni minden kedves érdeklődőt a „Földrajztudomány a fenntartható jövőért.” 100 éves a földrajztanár és a geográfus képzés a Szegedi Tudományegyetemen című tudományos konferenciára.

A részvételi szándékot az alábbi regisztrációs linken van lehetőség jelezni.


A konferencia programja IDE KATTINTVA elérhető.

2024. április 08.
2024. április 07.

Az FFI és ezáltal az SZTE és Szeged is csatlakozik idén is a nemzetközi GeoNight programsorozathoz. Látogassatok el hozzánk április 12-én (péntek), hiszen számos érdekes programmal várunk mindenkit, akit érdekel a földrajz és a földtudomány! Eseményeink részletei IDE KATTINTVA elérhetők.

2024. április 07.

Programajánló április 11. csütörtökre!

Az előadó egyike azon utolsó tanítványoknak, akik a karszt- és barlangkutatás „jakucsi” szellemiségét viszik tovább. Az előadás egy szubjektív időutazás, mely során a Béke-barlang felfedezésétől a ’90-es évek szegedi földrajzképzésének terepi lehetőségein keresztül eljutunk a Nyugat-mecseki-karszt újonnan feltárt víznyelőiig. Az előadás során megismerkedhetünk Jakucs László szuggesztív személyiségével, aki hallgatók generációit tudta belelkesíteni nemcsak a karsztkutatás, hanem nagyon sok egyéb tudományos kutatás területén is, és még idős korában is kapható volt bármiféle terepi kalandra, ha karsztokról, barlangokról vagy egyéb természetföldrajzi lehetőségekről volt szó.

2024. április 03.

A beszélgetés 22:10 perctől kezdődik. Az interjúban Kovács Zoltán akadémikus életpályájáról és szakterületéről, a városi térfolyamatok kutatásáról beszél.

2024. április 02.

Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.