Kiemelt hírek

2023. december 07.

Jövő héten Intézetünk 2 kollégája, Dr. Boros Lajos és Dr. Nagy Gyula is előad aktuális és mindennapjainkat érintő témákban, egy érdekes szakmai beszélgetés során. Részleteket a csatolt plakáton láthattok!

Várunk minden érdeklődőt!

2023. december 05.

Ami a XIX. századnak a szén volt, a XX.-nak pedig az olaj, az a XXI.-nak a ritkaföldfémek és az egyéb fémek, mint például a lítium, a nikkel, a magnézium vagy a kobalt. A ritkaföldfémeket és az egyéb, gazdasági szempontból jelentős elemeket nevezzük közösen kritikus elemeknek. Azt azonban, hogy pontosan mit is sorolunk a kritikus elemek közé, dinamikusan változik az adott geológiai lehetőségek, technológiai fejlettség, gazdasági és politikai környezet függvényében.


2023. december 05.

A Délmagyar Podcast legújabb műsorának vendége Dr. Nagy Gyula kollégánk volt. A beszélgetés során szó volt arról, hogy milyen a lakáshelyzet ma Magyarországon, így Szegeden és környékén. Többek között szóba kerül az is, hogy miért vannak üresen álló lakások, melyeknek van tulajdonosa. Megvitatták továbbá, hogy lehet-e az olasz és spanyol mintára Magyarországon is bevezetni az egy eurós lakásvásárlási lehetőséget.

2023. december 01.
2023. november 28.

2023. november 24-én tartotta meg az OTDT a 36. OTDK befejezése alkalmából rendezett kitüntetés átadó ünnepi ülését a Zeneakadémián.

A Földrajzi és Földtudományi Intézet - Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék oktatója, Dr. M. Tóth Tivadar, tanszékvezető egyetemi tanár is kitüntetésben részesült, akit a tudományos diákköri tevékenységet segítő munkájáért Mestertanár Aranyéremmel jutalmaztak.

2023. november 27.

A VIII. Szegedi Jótékonysági Félmaratonon az SOS Gyermekfalvakban élők megsegítéséért futott a intézet támogatásával két 4 fős váltócsapatunk. A húsz induló váltóból Futóáramlás nevű csapatunk a 6. (Dr. Bozsó Gábor, Ladányi Lili, Dr. Molnár Gergely, Dr. Szanyi János), Futóhomok nevű csapatunk a 7. helyen végzett (Csató Szilvia, Dr. Kovács Ferenc, Dr. Schubert Félix, Dr. Sipos György). A futás Dr. Gál Tamás logisztikai segítsége nélkül nem jöhetett volna létre. Köszönjük!

2023. november 15.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete ingyenes egyetemi előkészítő tanfolyamot indít a földrajz, földtudományi és környezetmérnök BSc szakok, valamint az osztatlan földrajztanár szak iránt érdeklődők számára. Az előkészítő célja, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek az egyetemi képzésekbe, kiegészítsék a középiskolában szerzett földrajzi és földtudományi ismereteiket, tanácsokat kapjanak az érettségire való felkészüléshez, és tudomást szerezzenek a szakokhoz kapcsolódó elhelyezkedési lehetőségekről.


Az egyetemi előkészítő tanfolyam három online és egy jelenléti alkalmat foglal magában, amelyek részletes programjáról a jelentkezési időszak lezárulta után küldünk tájékoztatót. Az online foglalkozások keretében egyetemi oktatók segítségével a résztvevők megismerkednek a földrajzi és földtudományi egyetemi képzéssel. Áttekintik az egyetemi és a középiskolai tananyag legfontosabb kapcsolódási pontjait, betekintést nyernek az intézeti kutatások témáiba és a módszereibe. A jelenléti alkalom során az érdeklődő középiskolás tanulók megismerkednek az Intézet laboratóriumait és gyűjteményeit, érdekes gyakorlati feladatokat oldanak meg, és egy GeoWalk keretében földrajzos szemmel járják be és ismerik meg Szegedet.


Az online foglalkozásokat az egyetem saját kommunikációs felületén, a belépéshez szükséges információkat e-mailben fogjuk elküldeni minden jelentkezőnek egy héttel az első online foglalkozás előtt. Az előkészítő 2024. januárjában kezdődik, és februárban ér véget. A felkészítőt szombati napokon tartjuk.


A jelenléti foglalkozás helyszíne a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete (cím: 6722 Szeged, Egyetem u. 2.).


A négy előkészítő alkalmat követően a tanulók egy online tesztet fognak írni, amelynek tárgyát az előzetesen kiadott szakmai anyagok, valamint az online és a jelenléti alkalom során elhangzott információk képezik.


A felkészítő tanfolyamot záró tesztet legalább 80% eredménnyel teljesítő diákok, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának földrajz, földtudományi, földrajztanár vagy környezetmérnöki alapszakjára történő jelentkezés esetén 25 intézményi pontban részesülnek a felvételi eljárásban.


A tanfolyamra jelentkezni az egyetem Modulo rendszerében lehet az alábbi linkre kattintva:

https://modulo.etr.u-szeged.hu/Modulo2/jelentkezes2024


A tanfolyamon résztvevők maximális száma 50 fő lehet. Túljelentkezés esetén egy felvételi tesztet írnak az érdeklődők, és rangsor alapján az ötven legjobb jelentkező vehet részt az egyetemi előkészítő foglalkozásokon.


A szakmai programmal kapcsolatban Dr. Kádár Anett egyetemi adjunktusnál lehet érdeklődni (e-mail: kadar.anett@szte.hu).


Technikai kérdések kapcsolatban Posch-Vedrédi Katalin ügyvivő szakértőt lehet keresni (e-mail: posch-vedredi.katalin@szte.hu).


Jelentkezési határidő: 2023. december 15.

2023. november 01.
2023. november 16.
2023. november 14.

Dr. Mezősi Gábor professzor, a Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék professor emeritusa Klebelsberg Kuno-díjban részesült. A díjat azon személy kaphatja, aki a Szegedi Tudományegyetemen vagy egyetemünkhöz kapcsolódóan a tudomány, az oktatás, a kultúra, a művészet területén jelentőset alkotott, illetve jelentős mértékben hozzájárult a tudományos eredmények és a kulturális értékek megismertetéséhez és elfogadtatásához.


Hálásan gondolunk Gábor minden ilyen irányú tevékenységére!


A díjátadóról bővebben IDE KATTITVA olvashatnak.


A kitüntetéshez gratulálunk!

2023. november 14.

Indul a specializáció választása Földrajz BSc (III. félév) és Geográfus MSc (I. félév) szakos hallgatóinknak. Ne feledjétek! Valamint hamarosan egy tájékoztatón is részt vehettek ezzel kapcsolatban!


A reklamációs időszak idején lehetőség van pótjelentkezésre.


A szakosodásról Dr. Pál Viktor (pal.viktor@szte.hu) tud bővebb tájékoztatást adni.

2023. november 10.

A 13. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésről készített riportot az M5 televíziós csatorna Novum című műsora. A cikkben a link, amelyre kattintva megtekinthető az összefoglaló.

2023. november 06.

Hazánk területén is érzékelhető volt a különleges égi jelenség. Az SZTE kutatója magyarázza meg a látvány tudományos hátterét.

2023. október 16.

Egyes tanulmányok szerint a Földön minden ember élettartama átlagosan három évvel hosszabbodna, ha minden légszennyezés megszűnne. Különösen komoly probléma ez a városokban, ahol a lakosság „láthatatlan gyilkosa” a magas portartalmú, szennyezett levegő.. A belélegzett por ugyanis légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket és ebből eredő halálozást is eredményezhet. Emellett emlékezetes, hogy az M1-es autópályán idén márciusban kialakult tömegbalesetet is a levegő magas portartalma (porvihar) miatt hirtelen lecsökkenő látótávolság okozta. A Szegedi Tudományegyetem geográfusai évek óta kutatják a porszennyezés okait, csökkentésének lehetőségeit.

2023. október 09.

A tudományos kutatás lehet meghökkentő és látványos is. Ebből ad kóstolót az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének egyik programja a Kutatók Éjszakáján kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A radiokarbon kormeghatározó laboratóriumában több tízezer évre is vissza tudnak pillantani a szakértők és a hallgatók is, valamint időnként még a folyékony nitrogén is csodákat művel.

2023. szeptember 26.

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék szervezésében, Szekszárdon rendezték meg idén a legfontosabb hazai geokémiai és kőzettani szakmai fórumot, amelyen a legújabb kutatási irányokat és eredményeket bemutató előadások mellett, terepi aktivitásokkal gazdagodhattak a résztvevők. A 2023. szeptember 21. és 23. közötti rendezvény lehetőséget biztosított a hazai intézmények képviselőinek, hogy produktív formában tárgyaljanak a jelenleg legfontosabb, tudományos és nemzetgazdaságot is érintő szakmai kérdésekről.

2023. szeptember 25.

Még az egészséges emberi szervezetet is megterhelő tartós és egyre gyakoribb hőhullámokra, valamint időszakos vízhiányra lehet számítani a következő évtizedekben az Alföldön, ezért szemléletváltásra lenne szükség a várostervezésben. A klímaváltozás káros következményei a városokban hatványozottan jelentkeznek majd – nyilatkozta lapunknak Gulyás Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének adjunktusa.

2023. szeptember 25.

E-Mobilitás napon és elektromos autó találkozón mindent megtudhattak az érdeklődők az elektromos autók világáról és az e-mobilitásról. Az Európai Mobilitási Héthez kötődő program szombaton 11 órától várta az érdeklődőket az algyői Levendula Hotel parkjában. A programot kerekasztal beszélgetés is színesítette, ahol részt vett Magyarósi Csaba, az SZTE alumnusa, hazánk egyik leghíresebb vloggere, és Dr. Nagy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék adjunktusa.

2023. szeptember 07.

A földrajz nemcsak színes, érdekes, de gyakorlatban is használható tudást ad. A geográfus szakma műhelytitkaival is megismerkedő SZTE Geocamp 2023 résztvevői a terepen, a laborban, az előadások és az elemzések során is megbizonyosodhattak erről. Földrajzos szemléletmód, geográfus szakemberek nélkül nem tervezhető a fenntartható jövő! - vallják az SZTE GEOCAMP-tábor résztvevői.

2023. augusztus 08.

Dr. Nagy Gyula, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet adjunktusa, a Kelet-Közép Európai térségből egyedüliként kapcsolódott be egy nemzetközi tanulmány elkészítésébe. A kisebbségi közösségek bizonyos tagjai egyszerre küzdenek társadalmi kirekesztettséggel, munkanélküliséggel és gazdasági kizsákmányolással. Globális tendencia, hogy a környezeti ártalmak is fokozottan sújthatják ezeket a csoportokat. A Minority Rights Group “Minority and Indigenous Trends 2023” idén a vízzel, vízhiánnyal kapcsolatos emberi jogi kihívásokra, igazságtalanságokra fókuszál.

2023. július 20.

Terram mente peragro = Ésszel járom be a Földet. Vámbéry Ármin 1873-ban tartott társasági megnyitó és egyben évértékelő beszédében ezt a gondolatot javasolta a társaság zászlajára tűzni, ami azóta a Magyar Földrajzi Társaság jelmondatává vált és ma is aktuális. A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet geográfusképzésének egyik része a turizmusföldrajz specializáció. A nyári szabadságolások idején Dr. Szilassi Pétert, az SZTE földrajzos képzésének oktatóját kérdeztük arról, hogyan tehetjük élménydússá és tartalmasabbá a szabadságunkat.

2023. február 15.

A Földrajzi és Földtudományi Intézet képzései

2023. február 08.

A Föld természeti erőforrásainak fenntartható használata, a területi tervezési kérdések megoldása, vagy a nagy felbontású felmérésekre vonatkozó kereslet a mindennapi élet számos területén követeli meg olyan technológiák használatát és integrálását, mint a távérzékelésen alapuló földmegfigyelés és képfeldolgozás, vagy a térbeliségre koncentráló adatbázis-kezelés és digitális térképészet. Éppen erre koncentrál az SZTE egyik új képzése, a geoinformatika mesterszak, amely ötvözi az informatika lehetőségeit a földtudományok sokszínűségével.

2021. április 28.

Mit tehet a földrajz és a földtudomány napjaink környezeti kihívásai ellen? Mitől is szép a társadalomföldrajz?

2018. november 06.


2018. október 04.

Képzéseink rendkívül gyakorlatközpontúak, számos terepgyakorlat segíti, hogy az elméletben elsajátított tudás a való életben is alkalmazható legyen.

2018. január 24.

A Földrajzi és Földtudományi Intézet hallgatói Európa 14 országában vehetnek részt részképzésben.

2018. október 08.

A Földrajzi és Földtudományi Intézet számos érdekes programot kínál az érdeklődő általános- és középiskolás diákoknak! A programok ingyenesek, de előzetes bejelentkezéshez kötöttek!

2018. február 26.

Mi a specializáció célja? Milyen képességekkel rendelkezik egy geológus? Mik a fontosabb tantárgyak? Milyen elhelyezkedési lehetőségek vannak?

2018. február 13.

Mi a specializáció célja? Milyen képességekkel rendelkezik egy táj- és környezetkutató geográfus? Mik a fontosabb tantárgyak? Milyen elhelyezkedési lehetőségek vannak?

2018. február 09.

Mi a képzés célja? Milyen képességre tesz szert, aki turizmus specializáción végez? Mi a képzés tartalma, milyen kurzusokon lehet résztvenni? Hol lehet elhelyezkedni a diploma megszerzése után? Miért válassz minket?

2018. február 09.

A Meteorológia specializáció 2016-ban indult. A BSc képzés során a közös földtudományi ismereteken felül a meteorológia tárgyköréhez elengedhetetlen matematikai, fizikai és programozási ismeretek szerepelnek a képzési programban. A specializáció fő tárgyai az időjárási és éghajlattani jelenségeket, azok észlelését, működésük fizikai leírását ismertetik.

2018. október 17.

Földtudományi alapszak (BSc)

Földtudomány mesterszak (MSc)

2018. február 09.

Mi a specializáció célja? Milyen képességekkel rendelkezik egy terület- és településfejlesztő geográfus? Mik a fontosabb tantárgyak? Milyen elhelyezkedési lehetőségek vannak?