IMG_3127

Ötszörös a túljelentkezés földtudományra, háromszoros földrajzra és a környezetmérnökre, de népszerű a tanárképzés is

Pozitív az SZTE TTIK Földrajz- és Földtudományi Intézet képzéseinek mérlege az idei felvételi eljárásban. Kiderültek a ponthatárok, eldőlt, hogy az általános felvételi eljárásban melyik felvételiző, melyik egyetemre, milyen szakra jutott be. A földtudományok, a földrajz, a környezetmérnök, a geoinformatika és a földrajztanár szak annak ellenére is jól teljesített, hogy idén kevesebb volt országosan a felvételizők száma, mint tavaly.

A 2024-es felvételi eljárásban az SZTE TTIK Földrajz- és Földtudományi Intézetének minden meghirdetett képzésén sikerült elérni az államilag támogatott kapacitásokat. Kiemelkedő, hogy a földtudományi alapképzésre összesen 69-en adták be jelentkezésüket a 12 helyre, a földrajz esetében a túljelentkezés közel háromszoros, hiszen a 28 helyre összesen 81-en adták be jelentkezésüket. A környezetmérnöki alapképzésre mindösszesen 78 jelentkező volt, 23 helyre. A túljelentkezés hatására a tavalyihoz képest emelkedtek az államilag támogatott képzésekre való bekerülésre szükséges pontszámok, mely egyértelműen minőségi változást hoz az alapképzéseknél.

Különösen jó hír, hogy meredeken emelkedik a földrajztanári pálya népszerűsége a fiatalok körében, hiszen az osztott részidős 2, illetve 3 féléves földrajztanár mesterképzés (régi nevén rövid ciklusú tanárképzés) iránti érdeklődés a korábbi évek sokszorosa. Különösen a más tanári végzettségűek szeretnék a földrajztanári hivatást választani.

A 2024-es felvételi eljárás három legjelentősebb pozitívuma az intézet számára:

  • a maximálisan feltölthető kapacitásszámokat minden képzés esetében elérte vagy meghaladta a jelentkezők száma,
  • az osztott részidős földrajztanár mesterképzés iránti érdeklődés a korábbi évek sokszorosa, különösen a más tanári végzettségűek szeretnének földrajztanárok lenni,
  • a felvételi ponthatár és az átlagos pontszám a legtöbb képzésen növekedett.

A pótfelvételi eljárásban is van még lehetőség bekerülni az SZTE-re, a Földrajz- és Földtudományi Intézet minden képzésén hirdet pótfelvételit.


Leírás a pótfelvételi tudnivalókról:

https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/aktualis/potfelveteli_2024_meghirdetesek


Felvételi eljárás szabályai a felvételi tájékoztatóban:

https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2024A


SZTE meghirdetett képzései:

https://www.felvi.hu/felveteli/meghirdetett_kepzesek/24P/!FFT_Megjelenito_P/intezmenyek/36/kepzesek


Határidők:

Jelentkezési időszak: 2024. július 30. – augusztus 7.

Az intézmények által szervezett alkalmassági, gyakorlati, felvételi vizsgák lebonyolítása: 2024. augusztus 12-22.

Felsőoktatási felvételi szakmai vizsga lebonyolítása: 2024. augusztus 15-16.

Ponthatár megállapítás: 2024. augusztus 29.

Az elsősöknek a beiratkozáskor orientációs napot szervez az Földrajz- és Földtudományi Intézet, hogy könnyebben és eredményesebben kezdhessék meg a tanulmányaikat.

Gratulálunk a felvett hallgatóinknak, szeretettel várjuk őket a beiratkozáskor!