borito_kep

Meghívó az MFT Szegedi Osztály 2019. április 25-i előadóülésére

Dr. Farsang Andrea: MIT VISZ FEL EGY MUZUNGU A KILIMANDZSÁRÓRA ÉS MIT HOZ LE ONNAN?

MEGHÍVÓ

A Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya

tisztelettel meghívja Önt a


2019. április 25-én, csütörtökön 17 órakor kezdődő

ELŐADÓÜLÉSÉRE.


PROGRAM:


Dr. Farsang Andrea:

MIT VISZ FEL EGY MUZUNGU A KILIMANDZSÁRÓRA, ÉS MIT HOZ LE ONNAN?


A Kilimandzsáró 5895 m magasságával Tanzánia és egyben Afrika legmagasabb pontja. Egyike a világ legmagasabb vulkánjainak, a Föld legmagasabb szabadon álló hegye, mely hófödte csúcsával egyedülálló látvány. A szokatlan jelenségre, hogy az Egyenlítő közelében hó található, már évezredekkel ezelőtt is felfigyeltek az emberek. Jeges csúcsa ihlette meg Hemingwayt is, akinek a Kilimandzsáró hava c. regénye, majd az ebből készült film is hozzájárult ahhoz, hogy szinte nincs a Földön olyan ember, aki ne hallott volna erről a helyről.

No de ki az muzungu? És miért megy fel a majd 6000 m magas hegyre? Talán, mert földrajzosként izgatja, hogyan változik a táj a hegy lábánál elhelyezkedő trópusi esőerdő és a csúcs körül elterülő magashegyi sivatag között. Talán, mert a csúcson Afrika legnagyobb gleccsere található, mely merészebb prognózisok szerint 2020-ra teljesen eltűnik, és nem akart lemaradni róla….. A válaszokon túl az előadásból képet kapunk Tanzániáról, egy maszáj falu életéről, a Meru Nemzeti Parkban tett látogatásról, és persze a csúcsmászás tapasztalatairól.


AZ ÜLÉS HELYE:

Szeged, Egyetem utca 2-6. Ady-téri épület

III. emelet – Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék, Krajkó Gyula tanterem

Dr. Mucsi László elnük és Dr. Pál Viktor titkár


MEGHÍVÓ

Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.