Arany_Janos_kertepites02

Meghívó pedagógus workshopra: klímaváltozással kapcsolatos ismeretek a közoktatásban

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat magába foglaló pedagógus workshopra. A részletes programot a cikk tartalmazza.

A Csongrád Megyei Önkormányzat a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban európai uniós támogatást nyert Csongrád megye klímastratégiájának elkészítésére (projektazonosító: KEHOP1.2.0-15-2016-00003).


A projekt keretében a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével elkészült Csongrád megye klímastratégiája, melynek célja a klímavédelmi törekvések támogatása és a klímaváltozás hatásait csökkentő, az alkalmazkodást és a szemléletformálást elősegítő intézkedési javaslatok meghatározása.


A stratégiakészítés és a kapcsolódó lakossági akciók, önkormányzati és vállalkozói munkamegbeszélések tapasztalata szerint az éghajlatváltozás jelensége egyre inkább ismert a közvélemény számára, de annak okai és hatásai, a hatások mérséklése és az érintettek szerepvállalásának lehetőségei terén szemléletformálás szükséges. A fiatal nemzedék elérése érdekében alapvetőnek tartjuk az oktatási intézmények bevonását e tevékenység megvalósításába.


Csongrád megye közoktatásban résztvevő, természettudományi szakterülettel vagy ezirányú érdeklődéssel rendelkező pedagógusai, általános- és középiskolai munkaközösségei számára megyei workshopot tartunk. A rendezvény célja a klímaváltozással kapcsolatos hatékony ismeretátadásnak, a klímatudatos gondolkodásmód széleskörű elterjesztésének szakmai támogatása az óvodai neveléstől a tanárképzésig.


A worksop időpontja: 2018. február 23. (péntek) 10.00-14.00

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, Szeged, Egyetem u. 2. III. emelet, Krajkó Gyula terem


A workshopon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni ERRE A LINKRE KATTINTVA lehet, 2018. február 22-ig. A regisztráció során kérjük a résztvevők nevét és elérhetőségét megadni.


Megtisztelő jelenlétére feltétlenül számítunk.


PROGRAM 

10:00-10:15

Köszöntő – Dr. Mucsi László a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának dékánja

Megnyitó – Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke

10:15- 10:30

„Éghajlatváltozás? Mi közünk hozzá?!” ‒ Miért fontos a szemléletformálás?

Dr. Gulyás Ágnes, tanszékvezető-helyettes egyetemi adjunktus, SZTE, Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék

10:30- 10: 50

„Az ózonlyuk a globális felmelegedés miatt van?” ‒ Gyerekek és fiatal felnőttek tévképzetei az éghajlatról és az éghajlatváltozásról

Kádár Anett, középiskolai tanár, szakfordító, doktorjelölt, SZTE Földtudományi Doktori Iskola

10:50- 11:30

Megyei szemléletformálási jó gyakorlatok:

„Ne csak tanuld, csináld is!” ‒ a szegedi Arany János Iskola komplex klímatudatos projektje

Kissné Gera Ágnes, intézményvezető, tankönyv szerző, Arany János Általános Iskola (Szeged)

Klímanócska oktató programcsomag bemutatása

Bozókiné Szabó Ildikó, Regionális klímareferens, Országos Klímareferens Hálózat Oktatási- és Szemléletformálási Tagozatvezető, Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvodák Szabadság téri telephely

11:30- 11:45 KÁVÉSZÜNET
11:45- 13:00

Interaktív foglalkozások:

“Kisded makkbul idővel termő tölgyfa lesz, ha jól gondozzák.”

Váradi Gáborné, intézményvezető, szaktanácsadó, szakértő, tanító, okleveles gyógypedagógus, Csongrád és Térsége Általános Iskola

Okostelefonok használatának néhány lehetősége az oktatásban az éghajlati folyamatok példáján

Dr. Havassy András, kutató tanár, II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, (Budapest, II. kerület)

Projektötletek a tudatformálásra

13:00- 13:30 SZENDVICSEBÉD

Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.