gyertya

Gyászhír - Prof. Dr. Becsei József (1937-2022)

Megrendülten tudatjuk, hogy szeretve tisztelt kollégánk Becsei József az SZTE Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék volt vezetője és professzora, a hazai társadalomföldrajz kiemelkedő alakja életének 86. évében 2022. szeptember 14-én elhunyt.


Becsei_Jozsef_1937_2022_f_f_kep


Becsei József egyetemi tanulmányait 1955-59 között Debrecenben végezte a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, ahol földrajz-történelem szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. A végzés után Békésre került, ahol 1959 és 1970 között a helyi gimnáziumban oktatta a földrajz szeretetére a kisdiákokat. 1970-től 1990-ig az államigazgatásban dolgozott különböző beosztásokban, de emellett aktívan kutatott, publikált. 1979-ben sikerrel védte meg kandidátusi disszertációját. 1981-től előbb óraadóként, majd 1984-től címzetes egyetemi docensként oktatott egyetemünkön. A rendszerváltozás idején az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetébe került, s már akadémiai kutatóként jutott el a szintézishez, akadémiai doktori értekezésével, amellyel 1991-ben megszerezte a földrajztudomány doktora fokozatot. 1995-ben nevezték ki egyetemünk professzorává a Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékre, ahol 2000 és 2003 között a tanszék vezetője volt. 2007-ben vonult nyugállományba, de professor emeritusként szakmai kapcsolatait mindvégig ápolta, kurzusokat tartott a graduális és doktori képzésben, közreműködött számos doktori és habilitációs bizottság munkájában. Személyiségére a közvetlenség, az egyéni humor és a szeretetreméltó életöröm volt a jellemző. Egész generációk szemléletét formálta tanárként, témavezetőként. Becsei Józsefet az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézete saját halottjának tekinti.



Emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrizzük!


Az SZTE TTIK Földrajz és Földtudományi Intézetének gyászoló közössége


A professzorról a szeged.hu is megemlékezik, a cikk itt olvasható: https://www.szeged.hu/cikk/meghalt-becsei-jozsef-foldrajztudos-a-szegedi-egyetem-professzora

Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.