India_boritokep

Meghívó az MFT Szegedi Osztály 2018. április 5-i előadóülésére

A Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya tisztelettel meghívja Önt a 2018. április 5-én, csütörtökön 17 órakor kezdődő ELŐADÓÜLÉSÉRE.

Dr. Farsang Andrea: INDIA, AHOL A LEGNAGYOBB KÁOSZ IS HARMÓNIÁVÁ LESZ

India a szöges ellentétek országa. A világ népességének 16%-a él itt, a Föld felszínének mintegy 2,5%-án. Hatalmasak a vagyoni-jövedelmi különbségek. A diszkriminációt a törvény tiltja, mégis él, és a mindennapokat meghatározza a hagyományokon alapuló kasztrendszer. A modern demokrácia és a megrendezett házasságokban vetett erős hit békésen él egymás mellett. A hindu vallás rugalmassága együtt van jelen a társadalmi hierarchia merevségével, a patriarchális nagycsaládi struktúrával, az időseknek való engedelmesség kényszerével, a kötelességnek az egyéni szabadság elé helyezésével. Itt van a világ legnagyobb szarvasmarha állománya, és az egyik legalacsonyabb egy főre jutó marhahúsfogyasztás a világon.

Ott jártamkor csak benyomásokat szerezhettem ezen izgalmas, minden érzékszervemre ható, időnként sokkoló országban, ahol a mindenütt jelenlévő zsúfoltság, a hangzavar, a sokszor kaotikusnak tűnő viszonyok között ott lapul a harmónia (csak keresni kell…).


AZ ÜLÉS HELYE:

Szeged, Egyetem utca 2-6. Ady-téri épület III. emelet – Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék, Krajkó Gyula tanterem


Dr. Mucsi László - elnök és Dr. Pál Viktor - titkár


MEGHÍVÓ


Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.