Fajlagos_haziorvos_2015_jaras_es_betoltetlen_1

Meghívó az MFT Szegedi Osztály 2018. május 31-i előadóülésére

A Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya tisztelettel meghívja Önt a 2018. május 31-én, csütörtökön 17 órakor kezdődő ELŐADÓÜLÉSÉRE: Dr. Pál Viktor - Dr. Fabula Szabolcs - Lados Gábor: ORVOSOK... HATÁROK NÉLKÜL? Az egészségügyi szakemberek nemzetközi vándorlásának földrajzi aspektusai


Az egészségügyi ellátórendszer állapota a magyar közéleti és tudományos érdeklődés egyik központi témája. A médiában szinte naponta jelenik meg egy-egy tudósítás az egészségügy teljesítményével kapcsolatban, különös tekintettel az intézményrendszer olyan patologikus jelenségeire, mint például az ellátásban mutatkozó szakemberhiány és az egészségügyi dolgozók kivándorlása. Az „orvosmigráció” és a szakemberhiány azonban nem csak Magyarországot érintő, hanem globális jelenségek.

Az előadók arra tesznek kísérletet, hogy összefoglalják az egészségügyi szakemberek munkavállalási célú nemzetközi vándorlásával kapcsolatos vita eddigi legfontosabb eredményeit. Másodlagos forrásokra (vonatkozó szakirodalom, statisztikai közlések) támaszkodva feltérképezik a vándorlás földrajzi jellegzetességeit, például azt, hogy mennyi szakembert érint közvetlenül a jelenség, illetve globálisan melyek a migráció fő küldő- és fogadó-területei. Figyelmet szentelnek a szakemberek vándorlási motivációinak és annak, hogy milyen kihívásokat idéz elő ez a fajta migráció a kiindulási és a célországokban. Végül megvizsgálják a magyarországi helyzetet, és a tanulságok mellett további kérdéseket vetnek fel a vita és a jövőbeli esetleges kutatások számára.


WHO

Államközi kapcsolatok az egészségügyi humánerőforrás fejlesztéséről

Forrás: WHO



AZ ÜLÉS HELYE: Szeged, Egyetem utca 2-6. Ady-téri épület, III. emelet – Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék, Krajkó Gyula tanterem


Az előadóülés időpontja: 2018. május 31. csütörtök 17 óra


Dr. Mucsi László - elnök és Dr. Pál Viktor - titkár


MEGHÍVÓ



Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.