Dia1

Dr. Nagy Balázs: Száraz-Andok – 10 év a Fennsíkon, a víz és jég nyomában és Nagy Gyula: A globális klímaváltozás társadalmi- települési kihívásai

Két előadó, két kontinens, más-más szemléletmód, eltérő kutatási módszerek, közös elhivatottság egyazon probléma megismerésére.

Az SZTE Tudományos Diákköri Tanácsa szeretettel meghívja

2018. május 15-én 18:00 órakor

az SZTE Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének

Krajkó Gyula termében

(Szeged, Egyetem u. 2. III. emelet)

tartandó előadásokra



Dr. Nagy Balázs


tanszékvezető egyetemi docens (ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék)


Száraz-Andok – 10 év a Fennsíkon, a víz és jég nyomában




Nagy Gyula


egyetemi tanársegéd (SZTE Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék)


A globális klímaváltozás társadalmi- települési kihívásai




Száraz-Andok – 10 év a Fennsíkon, a víz és jég nyomában


Miért járunk vissza már egy évtizede rendszeresen az Andok legszárazabb részére, az Atacama-fennsíkra? Mit adhat a magyar kutatás a Föld legmagasabb sivatagának? Hány ujjunk fagyott le eddig a helyszínen? Hogyan lett végül a személyes hegyi érdeklődésből egy széles nemzetközi program?



A globális klímaváltozás társadalmi- települési kihívásai


Az előadás fő fókusza a klímaváltozás és az antropogén környezetalakítás, illetve az ebből eredő természeti és civilizációs katasztrófák, mint a településfejlesztés és a társadalomföldrajz egyik aktuális kérdésköre. Az előadás előbb a településfejlesztőkkel és társadalomföldrajzosokkal szembeni elvárások sokaságát mutatja be: tervezzünk szép, élhető, biztonságos, reziliens, inkluzív környezetet, amely őrizze meg a hagyományokat, ám egyúttal feleljen meg az új trendeknek; legyen gazdaságos, fenntartható, és így tovább. Majd az árvíz-, belvíz-, illetve a vörösiszap-katasztrófa sújtotta területekre vonatkozó kutatásokon keresztül az előadó bemutatja, milyen hatással van a klímaváltozás a településekre, illetve miért kiemelten fontos a participatív tervezés az elvárások figyelembe vételén túl a településfejlesztésben.




Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.