1170x430v3

Dr. Gulyás Ágnes csoportja is elnyerte az SZTE TTIK Kutatóiskolája címet

Kilenc iskola 12 projektje nyerte el 2017/18-as tanévben a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kutatóiskolája címet. A természettudományi, informatikai és műszaki tudományterületet érintő kutatási programokat egy év alatt teljesíthetik a középiskolások.

Kovács Veronika középiskolai tanár, Dr. Gulyás Ágnes egyetemi adjunktus (TTIK) és Dr. Tanács Eszter (MTA Ökológiai Kutatóközpont) témavezetésével a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 10. évfolyamos környezetvédelem tagozatos diákcsoportja is elnyerte a „Az SZTE TTIK Kutatóiskolája 2017/2018.” címet. A kutatási program címe: Városi fák mint klímanagykövetek.

A fák, mint élő rendszerek visszatükrözik a környezet pillanatnyi állapotát és reagálnak az abban történő változásokra. A fenológiai fázisok eltolódása hosszabb távon a klimatikus adottságok tartós megváltozására utalhat. A projektben a diákok sokrétű megfigyeléseket és méréseket végeznek a városi fákkal kapcsolatban,amely segítségével egyrészt jobban megismerik az általuk nyújtott szolgáltatások jelentőségét (légszennyezés mérséklő hatás, mikroklíma javító potenciál, városi vízháztartásban betöltött szerep), másrészt hozzájárulnak egy olyan adatbázis kialakításához, amely a hosszabb távú változások monitorozására is alkalmas. Mindezt olyan modern módszerekkel (pl. telefonos applikáció) valósítjuk meg és ismeretbővítő szórakoztató foglalkozásokkal egészítjük ki, amelyek a tagozatos diákok környezettudatos szemléletét és a tudomány iránti elhivatottságát is növelheti.

Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.