GEOjáték

2018. október 25.

Kedves Hallgatók és Középiskolás diákok!


A Földrajzi és Földtudományi Intézet egy játékra invitál minden jelenlegi és leendő hallgatót!

Ismerd meg játszva a földrajz és földtudomány színes világát!

2018. december 10.

Ha városokban járunk, akár a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk a nagy mennyiségű és intenzitású csapadékok hatásait. Ezen események során, ha elég nagy mennyiségű csapadék hullik, akkor városi árvizek is kialakulhatnak, amelyek egyrészt komoly anyagai károkat is okozhatnak (beázott autók, pincék), de bizonyos esetekben emberi életeket is veszélyeztethetnek. A klímaváltozás hatását előrejelző modellek alapján az ilyen események gyakorisága jelentősen nőni fog. Ezért is fontos megértenünk, hogy honnan jön a víz és hova jut.

2018. november 22.

Az időjárás és az éghajlat a turizmus egyik kulcsfontosságú erőforrásának tekinthető, s bizonyos esetekben akár turisztikai attrakcióként (vonzerőként) is szolgálhat. A légköri klímaelemek (például léghőmérséklet, napsugárzás, csapadékmennyiség) komplex kölcsönhatásai behatárolhatják a turisztikai tevékenységek körét, befolyásolhatják a megjelenő turisztikai kínálat alakulását, akár valamilyen alternatív turisztikai termék kialakítását is ösztönözhetik.

2018. november 09.

Napjaink városai újabb és újabb kihívásokkal néznek szembe a városi népesség növekedése, a migrációs folyamatok, a folyamatosan változó gazdasági trendek vagy épp a klímaváltozás miatt. Ez jelentős terheket ró a város ellátását biztosító szolgáltatószektorra, például az infrastruktúrára vagy a közigazgatásra. Emiatt a települések fejlesztése, az egyes alrendszerek hatékonyabbá tétele mindinkább fontossá válik. Ezen kihívásokra adhat választ a technológia széleskörű alkalmazása a városfejlesztésben.

2018. október 25.

Bizonyára sokak számára ismert, hogy a 21. század fiataljai a digitális világ hatása alatt növekedtek, az alakítja mindennapjainkat. De nem biztos, hogy mindenki számára köztudott az a tény is, hogy a magyar 16-19 év közötti fiatalok naponta átlagosan 6,2 órát töltenek az internethez kapcsolódva. Ráadásul ebből átlagosan 3,7 órát aktívan használják is azt. 2015-ben a 16 év feletti generáció 5%-a naponta 16 órát vagy többet használta az internetet és a közösségi médiát (NMHH 2015).

Friss Hírek


2019. október 31.-én a XXXIV. Országos Diákköri Konferencia központi zárórendezvényén az MTA Dísztermében adták át az OTDT Mestertanári Aranyérmeket. E kiemelkedő díjakat kétévente kaphatják meg az oktatók-kutatók.

A Mestertanári Aranyérmet azok az oktatók-kutatók kaphatják, akiknek a hallgatói legnagyobb sikerekkel szerepeltek az elmúlt időszak országos diákköri konferenciáin, és akik legtöbbet tettek a diákköri mozgalomért témavezetőként, szervezőként, zsűritagként, opponensként. Országosan 58 díjat osztottak ki, szekciónként 1-4-et. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetéből idén két oktató is ebben az elismerésben részesült, Dr. Bajmócy Péter András egyetemi docens (Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció) és Dr. Kiss Tímea egyetemi docens (Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék, Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció).