Hősziget jelenség: hetven fokra melegedhet a sötét aszfalt a kánikulában

Ezen a nyáron sokszor hallottuk már emlegetni a hősziget jelenségét. A nagyvárosok belvárosai a sok burkolt felülettel elviselhetetlen katlanná tudnak változni egy-egy hőhullám idején, 8-10 fokos is lehet a hőmérséklet-különbség a belváros és a külváros között. Szakértővel beszélgettünk, mitől és hogyan alakul ki a hősziget, mit tehetünk ellene, és mekkora szerepük van a védekezésben a növényeknek.

Lehet, hogy a hőhullám idején, a déli órákban 38 fokot mérünk, de a nagyvárosban élők érezhetik ezt a duplájának is. A hősziget kifejezést sűrűn emlegetjük ezen a nyáron, Szeged belvárosában van is rá alkalom. Gulyás Ágnes, a SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék egyetemi adjunktusa a Mondolo Egyesület podcastjában is beszélt a problémáról és a megoldási lehetőségekről.


A Teljes cikk elérhető ITT!

Friss Hírek

Az MTA Közoktatás-fejlesztési Kutatási Programjának keretében Dr. M. Tóthné Farsang Andrea "Földrajztankönyvek (hagyományos és online), valamint oktatási segédanyagok fejlesztése és hatékonyságának vizsgálata" című pályázata is támogatásra került. A részletek a Magyar Tudományos Akadémia cikkében olvashatók!

Friss hírek
2021. szeptember 13.
2021. augusztus 27.