FFI__egyetemi_elokesztito_2024

FÖLDRAJZ-FÖLDTUDOMÁNYI EGYETEMI ELŐKÉSZÍTŐ - Részletek a hírre kattintva!


A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete ingyenes egyetemi előkészítő tanfolyamot indít a földrajz, földtudományi és környezetmérnök BSc szakok, valamint az osztatlan földrajztanár szak iránt érdeklődők számára. Az előkészítő célja, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek az egyetemi képzésekbe, kiegészítsék a középiskolában szerzett földrajzi és földtudományi ismereteiket, tanácsokat kapjanak az érettségire való felkészüléshez, és tudomást szerezzenek a szakokhoz kapcsolódó elhelyezkedési lehetőségekről.


Az egyetemi előkészítő tanfolyam három online és egy jelenléti alkalmat foglal magában, amelyek részletes programjáról a jelentkezési időszak lezárulta után küldünk tájékoztatót. Az online foglalkozások keretében egyetemi oktatók segítségével a résztvevők megismerkednek a földrajzi és földtudományi egyetemi képzéssel. Áttekintik az egyetemi és a középiskolai tananyag legfontosabb kapcsolódási pontjait, betekintést nyernek az intézeti kutatások témáiba és a módszereibe. A jelenléti alkalom során az érdeklődő középiskolás tanulók megismerkednek az Intézet laboratóriumait és gyűjteményeit, érdekes gyakorlati feladatokat oldanak meg, és egy GeoWalk keretében földrajzos szemmel járják be és ismerik meg Szegedet.


Az online foglalkozásokat az egyetem saját kommunikációs felületén, a belépéshez szükséges információkat e-mailben fogjuk elküldeni minden jelentkezőnek egy héttel az első online foglalkozás előtt. Az előkészítő 2025 elején kezdődik, és várhatóan szombati napokon tartjuk.


A jelenléti foglalkozás helyszíne a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete (cím: 6722 Szeged, Egyetem u. 2.).


A négy előkészítő alkalmat követően a tanulók egy online tesztet fognak írni, amelynek tárgyát az előzetesen kiadott szakmai anyagok, valamint az online és a jelenléti alkalom során elhangzott információk képezik.


A felkészítő tanfolyamot záró tesztet legalább 80% eredménnyel teljesítő diákok, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának földrajz, földtudományi, földrajztanár vagy környezetmérnöki alapszakjára történő jelentkezés esetén 25 intézményi pontban részesülnek a felvételi eljárásban.


A tanfolyamon résztvevők maximális száma 50 fő lehet. Túljelentkezés esetén egy felvételi tesztet írnak az érdeklődők, és rangsor alapján az ötven legjobb jelentkező vehet részt az egyetemi előkészítő foglalkozásokon.


A szakmai programmal kapcsolatban Dr. Kádár Anett egyetemi adjunktusnál lehet érdeklődni (e-mail: kadar.anett@szte.hu).


Technikai kérdések kapcsolatban Posch-Vedrédi Katalin ügyvivő szakértőt lehet keresni (e-mail: posch-vedredi.katalin@szte.hu).