Hősziget jelenség: hetven fokra melegedhet a sötét aszfalt a kánikulában

Ezen a nyáron sokszor hallottuk már emlegetni a hősziget jelenségét. A nagyvárosok belvárosai a sok burkolt felülettel elviselhetetlen katlanná tudnak változni egy-egy hőhullám idején, 8-10 fokos is lehet a hőmérséklet-különbség a belváros és a külváros között. Szakértővel beszélgettünk, mitől és hogyan alakul ki a hősziget, mit tehetünk ellene, és mekkora szerepük van a védekezésben a növényeknek.

Lehet, hogy a hőhullám idején, a déli órákban 38 fokot mérünk, de a nagyvárosban élők érezhetik ezt a duplájának is. A hősziget kifejezést sűrűn emlegetjük ezen a nyáron, Szeged belvárosában van is rá alkalom. Gulyás Ágnes, a SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék egyetemi adjunktusa a Mondolo Egyesület podcastjában is beszélt a problémáról és a megoldási lehetőségekről.


A Teljes cikk elérhető ITT!

Friss Hírek

Az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vette a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatika MSc szakra vonatkozó indítási kérelmét, így intézetünk képzési kínálata egy új mesterszakkal bővült.

A képzést magyar és angol nyelven is tervezzük indítani. Bővebb információt a szakfelelőstől, Dr. Mucsi László (mucsi@geo.u-szeged.hu, 62/344-397) egyetemi docenstől lehet kérni.