sztegeoinformatika1

Új menő, modern, mesterszak az SZTE-n: geoinformatika

A Föld természeti erőforrásainak fenntartható használata, a területi tervezési kérdések megoldása, vagy a nagy felbontású felmérésekre vonatkozó kereslet a mindennapi élet számos területén követeli meg olyan technológiák használatát és integrálását, mint a távérzékelésen alapuló földmegfigyelés és képfeldolgozás, vagy a térbeliségre koncentráló adatbázis-kezelés és digitális térképészet. Éppen erre koncentrál az SZTE egyik új képzése, a geoinformatika mesterszak, amely ötvözi az informatika lehetőségeit a földtudományok sokszínűségével.

A földtudományi és informatikai ismereteket is felölelő geoinformatika különösen hatékony az összetett környezeti-társadalmi-gazdasági problémák megoldásában és az ehhez kötődő döntéshozási folyamatokban, mert megbízható, teljes és naprakész információkat biztosít.

sztegeoinformatikaszeged

 

– A geoinformatika mesterképzést a vállalati és ipari partnereinkkel szoros együttműködésben dolgoztuk ki, válaszul a multidiszciplináris szakemberek iránt megnövekedett hazai és nemzetközi keresletre. Célunk, hogy felkészítsük itt tanuló hallgatóinkat egy sikeres szakmai életpályára a földrajzi információs (GI) rendszereket használó ágazatok globális, széles skáláján – mondta Dr. Mucsi László, az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanaszék oktatója, a képzés szakfelelőse.

 sztegeoinformatikadron

A szakra jelentkezhetnek természettudományi, például földrajz, földtudomány, környezettan vagy informatikai (programtervező informatikus), műszaki (pl. környezetmérnök, földmérő mérnök) vagy agrár képzési terület (agrármérnök) alapszakjain diplomát szerzettek. Az SZTE a nappali képzés mellett, levelező képzést is indít. A levelező képzés különösen előnyös lehet azoknak, akik alap vagy mester diplomával rendelkeznek és már a szakterületen dolgoznak.

 sztegeoinformatika3

A GIS ( földrajzi információs rendszer) a digitális térképezési technológia egy formája

A képzés alkalmassá tesz

• térbeli jelenségek, folyamatok és információk értelmezésére;

• adatgyűjtésre és adatbázisok kezelésére;

• kreatív kiértékelési, 2-3-4D elemzési műveletek elvégzésére;

• modellalkotásra és a teljes térbeli folyamatra vonatkozó következtetések levonására;

• geoinformatikai alkalmazásokkal kapcsolatos tanácsadásra, projektszintű feladatok tervezésére és kivitelezésére;

• a döntéshozókat támogató geoinformatikai rendszerek létrehozására. sztegeoinformatika2

A képzési idő alatt egy hathetes szakmai gyakorlatot teljesítenek a hallgatók, az SZTE egyik vállalati partnerénél és további munkatapasztalatokat szerezhetnek, ha a második félévtől a kooperatív képzést választják.

A mesterképzés (MSc) ideje 4 félév. A mesterszak felvételi szabályzata itt olvasható.

A Szegedi Tudományegyetem 2023/24-ben induló új képzéseiről korábban itt írtunk.

 Lévai Ferenc

Fotó, ábrák: SZTE TTIK FFI