Bezár

Hírarchívum

Tuerkiye_Syria_interferogram

Természeti katasztrófák okozta károk felmérését is segítik az SZTE műholdas kutatásai

Természeti katasztrófák okozta károk felmérését is segítik az SZTE műholdas kutatásai

2023. március 09.

Az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézet szakértői számos területen értelmezik és elemzik azokat a műholdas adatokat, amelyek segítenek felismerni a Föld felszínén bekövetkező környezeti változásokat, így például a felszín kis mértékű deformációját is. A műholdas adatok alkalmazásának jelentőségére legújabban a februári törökországi földrengések irányították rá a figyelmet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A műholdas adatokat a katasztrófavédelem számos területén használják. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszékének munkatársai évek óta kutatnak és oktatnak a különböző műholdak által szolgáltatott adatok alapján. Korábban már beszámoltunk a jégkárok és erdőtüzek által okozott károk enyhítésére és megelőzésére irányuló tanulmányaikról.

A törökországi földrengések ismét az érdeklődés középpontjába állították a természeti katasztrófákat és az azokhoz kapcsolható kutatásokat.

– A régiónkban releváns természeti veszélyek vonatkozásában használjuk elsősorban a műholdakat, de az adatok a földrengésekkel kapcsolatban is számos módon alkalmazhatók. A mikrohullámú műholdak adatai a SAR interferometriának nevezett módszerrel mérhetik a nagyon kis felszíni deformációkat is, amelyek utalnak egy terület szeizmikus aktivitására. A műholdakkal megfigyelt változások, kiegészítve más adatforrásokkal, például szeizmikus adatokkal, szerkezetföldtani térképekkel és korábbi földrengések adataival lehetővé teszik a földrengés veszélyeztetettség térképezését, így akár jövőbeni földrengések valószínűségének meghatározását is – mondta el Dr. habil. Van Leeuwen Boudewijn, az SZTE TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi adjunktusa.

A földmozgás bekövetkezte után ugyanezt az interferometriás eljárást lehet felhasználni a földrengés epicentrumának és a földfelszín változásainak meghatározásához is. A műholdak a károk feltérképezésére is felhasználhatók. A rengés előtt és után készült nagy felbontású optikai felvételek összehasonlításával fel lehet mérni a károk mértékét, és meghatározható, hogy hol van szükség a legnagyobb segítségre. Valamivel később a képek arra is jók, hogy meghatározzák, mely épületek semmisültek meg, és milyen költségekkel jár a helyreállítás. A műholdas navigációs rendszerekkel kombinált digitális térképek segíthetnek a katasztrófavédőknek abban, hogy elérjék a rászorulókat.

Magyarországon a földrengések nem jelentenek nagy veszélyt, azonban árvíz vagy belvíz például gyakran előfordulhat. Az árvíz és belvíz kialakulási kockázatok értékelése során fontos tudnunk hogyan változik a felszín, vannak-e süllyedéssel érintett területek. Ennek kapcsán az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézet és a Geo-Sentinell Kft. közös projektben, radaradatok és GPS-es mérések segítségével vizsgálta a Tisza és a Maros menti gátak és a két folyó közötti sík mezőgazdasági területeken tapasztalható felszíndeformációt. A gátakkal kapcsolatos eredményekről a rangos, Natural Hazards című folyóiratban jelenik meg hamarosan egy tanulmány.

- A budapesti Geo-Sentinell Kft.-vel közösen volt egy projektünk, amelyet az Európai Űrügynökség (The European Space Agency, ESA) támogatott. Ebben a projektben a cég által feldogozott interferometriás radaradatokat használtuk fel a süllyedési folyamatok értékeléséhez, illetve az elöntési kockázatok meghatározásához. A műholdas adatokat kiegészítettük a gátak belső szerkezetéről készült georadaros felvételekkel, a gátak pontos magassági adataival és a korábbi vízszint adatokkal, így vizsgáltuk az árvízi veszélyeztetettség időbeli és térbeli változását a mintaterületen. Hidrológiai modelleket is alkalmaztunk árvíz szimulációra – hangsúlyozta Dr. habil. Van Leeuwen Boudewijn a kutatás vezetője.

geo1

A Tisza-Maros szögének árvízi elöntésmodellje a felszíndeformáció és a töltések magasságának figyelembevételével, Forrás: SZTE TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajz Tanszék

Március 23-án és 24-én az SZTE TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék szervezésében nemzetközi konferenciát rendeznek „Környezeti veszélyek és a klímaváltozás” (Natural Hazards and Climate Change) címmel, ahol többek között a fent említett felszíndeformációs vizsgálatokról is hallhatunk, de számos más természeti veszélyhez, így például árvizekhez vagy járványokhoz kapcsolódóan is tartanak majd előadásokat a hazai és a nemzetközi kutatók. Az esemény, amelyre négy kontinensről érkeznek tudósok, a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával valósul meg.

Lévai Ferenc

Nyitókép: Törökország és Szíria térsége speciális, interferogram vagyis mozgástérképen, Forrás: Copernicus Sentinel-1 adatok (2023), ESA


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

 • *
  sze
  13
  Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar (Tisza Lajos krt. 54.)
  17:00
  Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar (Tisza Lajos krt. 54.)
  17:00
 • *
  sze
  29
  Szent-Györgyi Albert Agóra (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)
  08:00
  Szent-Györgyi Albert Agóra (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)
  08:00
 • *
  sze
  29
  SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10, 6722)
  12:00
  SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10, 6722)
  12:00
 • *
  okt
  3
  SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10, 6722)
  09:30 - 10:30
  SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10, 6722)
  09:30 - 10:30

Kapcsolódó hírek