Bezár

SZTEhírek

delegacio_Kina1

Több tudományterületen is gyümölcsöző lehet a Szegedi Tudományegyetem legújabb ázsiai kapcsolata

Több tudományterületen is gyümölcsöző lehet a Szegedi Tudományegyetem legújabb ázsiai kapcsolata

2024. május 15.
3 perc

Ahogyan korábban megírtuk, a Szegedi Tudományegyetem delegációja Kínába látogatott és a nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítésével kapcsolatos tárgyalásokat folytatott. Az út során egy személyes kapcsolatnak köszönhetően az egyik legrégebbi egyetem, a Shanghai Jiao Tong University (SJTU) vezetőivel is találkoztak a küldöttség tagjai és az együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi hírű turkológia oktatása vonzotta néhány éve Magyarországra Dr. Chen Hao-t, a sanghaji Jiao Tong egyetem professzorát, akit Dr. Zimonyi István professzor hívott meg az egyetemünkre. A közép-ázsiai történelem és turkológia Berlinben végzett kínai szakértője magával hozott két hallgatót is Kínából, akik Dr. Papp Sándor, az SZTE BTK professzorának óráit is rendszeresen látogatták. Így indult az a kapcsolat, amely 2024 májusában új szintre lépett.

delegacio_Kina2

– Az akkor szerzett tapasztalatok alapján valószínűleg jó kép alakulhatott ki a kínai professzorban a Szegedi Tudományegyetemről, hiszen amikor tudomást szerzett róla, hogy Kínába utazunk, azt kérte, hogy delegációs szinten látogassunk el hozzájuk. Ez valósult meg most és nagy örömünkre őszinte érdeklődéssel fogadtak bennünket, ígéretes tárgyalásokat folytattunk – mondta el Dr. Papp Sándor, az SZTE BTK oktatója, akinek elismertsége és nemzetközi hírneve is hozzájárult ahhoz, hogy a két intézmény vezetői asztalhoz ültek.

Az 1896-ban alapított SJTU-nak 34 önálló részlege, 12 klinikai egysége, 13 kutatóintézete van, és közel 50 ezer egyetemi hallgatója közül körülbelül 1800 külföldről érkezett. A Szegedi Tudományegyetem háromtagú delegációját Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese vezette, és tagja volt Dr. Felföldi Szabolcs, az SZTE BTK Régészeti Tanszékének egyetemi adjunktusa is. A találkozó során kiderült, hogy hasonló szemléletű felsőoktatási intézmények képviselői találkoztak és az is, hogy a bölcsészettudományokon túl is lehet találni kapcsolódási pontokat. Az ázsiai intézménynek a szegedihez hasonlóan komoly hagyományai vannak, ugyanakkor nagyon modern. A kínai egyetem részéről többek között Dr. Chen Hao fogadta a magyar küldöttséget, rajta kívül a delegáció munkamegbeszélést folytatott Prof. Dr. Liu Weidong nemzetközi rektorhelyettessel, Guo Liang asszonnyal, a Nemzetközi Kapcsolatok Osztály helyettes igazgatójával, Prof. Dr. Cai Wenjing-gel, a Bölcsészettudomány Kar dékánhelyettesével, Prof. Dr. Chang Chiyun-nal a történeti intézetből. A megbeszélések alatt az SZTE rektorhelyettese mutatta be a QS rangsor alapján Magyarország legjobb egyetemét.

delegacio_Kina4_1

– Erősen felkeltette az érdeklődést, amikor két Nobel-díjasunkról, Szent-Györgyi Albertről és Karikó Katalinról beszéltem, hiszen mindketten világhírűek és globálisan is jelentős felfedezésért kapták meg az elismerést. Pozitívak a benyomásaink, hiszen kiderült, hogy ezen az ázsiai egyetemen is sok olyan oktató tanít, akik Európában szerezték meg a képesítésüket, tehát a nyelvtudás és a kulturális tájékozottság, nyitottság adott. Tapasztalataink alapján az európai oktatási rendszerhez tökéletesen illeszkedő felsőoktatási intézményről beszélünk, ahol a hallgatók, oktatók és kutatók számára könnyű lehet mindkét irányba az átjárhatóság. Több lehetséges együttműködési területet is azonosítottunk. A hangsúly a tárgyaláson a kelettel kapcsolatos kutatásokon volt, de ezen túlmenően az orvostudomány, a filozófia, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok mellett akár az adminisztrációt illetően is tanulhatunk egymástól, valamint az egészségügyi területen is elképzelhetőek közös projektek – mondta el Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

delegacio_Kina3

A megbeszélésen a felek megállapodtak abban, hogy írásban megkezdik az együttműködési szándéknyilatkozat részleteinek kidolgozását, amelyet a Shanghai Jiao Tong University képviselői magyarországi látogatásuk alkalmával írnak alá, amire várhatóan jövőre kerülhet sor.

Lévai Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek