SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2022. május

Újabb öt évig irányítja kancellárként az SZTE-t Dr. Fendler Judit
2022. augusztus 1-jétől újabb öt évig látja el a Szegedi Tudományegyetem kancellári teendőit Dr. Fendler Judit. Kinevezését a 2022. május 2-i Szenátusi ülésen, Prof. Dr. Szabó Gábortól, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnökétől vette át

Tovább >>>

Bemutatjuk a Magyar Tudományos Akadémia szegedi egyetemhez kötődő új tagjait és kiváló műhelyeit
Karikó Katalin, Kovács Zoltán, M. Tóthné Farsang Andrea, Németh T. Enikő immár akadémikusként erősíti a Szegedi Tudományegyetem közösségét. Velük együtt 9 új akadémikus kötődik a Tisza-parti városhoz. Összesen 110 jelölt közül választotta meg legújabb tagjait a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlése. Döntöttek: az SZTE 4 karának 9 intézete nyerte el az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítést.

Tovább >>>

A töretlen fejlődés rangos díjat hozott az SZTE Nemzetközi Képzések Irodájának
A 2022-es év Nemzetközi Koordinátora címet is átadták a Tempus Közalapítvány által szervezett I. Stipendium Hungaricum és Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram koordinátori találkozóján, Székesfehérváron. A rangos eseményen, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának, Nemzetközi Képzések Irodájának vezetője, Dr. Kovács-Jerney Leona nyerte el az Év Nemzetközi Koordinátori címet.

Tovább >>>

Akit máig haza vár a táj, amiből kinőtt, mint a fatörzsből gyönge ága – Radnóti Miklós Emléknap
A Szegedi Tudományegyetem egykori diákja, Radnóti Miklós születésnapjának alkalmából emléknapot tartottak. Délután egytől, hajnali egy óráig tartó versolvasással, kiállítással, emléksétával, dokumentumfilm-vetítéssel tisztelegtek a programon résztvevők a költő emléke előtt.

Tovább >>>

Emléktábla avatás és ünnepi konferencia a Szegedi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából
Az „Egyetemalapítók” emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött, az „Egyetemalapító Báthory István” mellszobra előtti tisztelgéssel, illetve új egyetemtörténti emléktábla leleplezésével folytatódott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közös múltja és jeles évfordulói alkalmából szervezett, 2022. május 10-i programsorozat. Ünnepi konferencián mutatták be „A Szegedi Tudományegyetem és elődei története II. rész – A kolozsvári egyetem története az alapítástól a szegedi újrakezdésig 1872–1921” című monográfiát.

Tovább >>>

A legkiválóbb szakemberekkel és a legjobb gazdászokkal szoríthatott kezet az SZTE MGK dékánja az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon
A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a Sófalvy Ferenc-díjat 2022-ben Dr. Barna Judit állatorvos kaphatta meg. Az elismerést Dr. Mikó Edit, az SZTE MGK dékánja, illetve Dr. Sófalvy Ferenc lánya, Gubisiné Sófalvy Erzsébet adta át.

Tovább >>>

Két év után újra személyesen találkozott a kínai nagykövettel az SZTE Konfuciusz Intézet magyar igazgatója
Qi Dayu, a Kínai Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete 2022. május 5-én fogadta a Magyar-Kínai Baráti Társaság (MKBT) vezetőségét. A találkozón az elnökségből hárman vettek részt: Zombory Klára elnök, valamint Ipolyi Éva és Mohr Richárd alelnökök. Mohr Richárd egyúttal a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetét is képviselte. További jelentős siker, hogy az SZTE szervezheti az idei "Chinese Bridge" versenyt.

Tovább >>>

Kisbolygó-becsapódások, más naprendszerek Föld-szerű bolygói és távoli csillagrobbanások
Az MTA Fizikai Tudományok Osztálya Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottsága, az MTA SZAB és az SZTE TTIK Fizikai Intézet társszervezésében „Kozmikus körforgás” címmel nyilvános előadóülést rendeztek május 16-án a SZAB székházban, amelyen nagy hatású, szegedi kötődésű csillagászati eredményekről, hallhattak az érdeklődők.

Tovább >>>

Fül-orr-gégészeti és koponyaalapi sebészeti kurzus, nemzetközi résztvevőkkel, világhírű előadókkal a Szegedi Tudományegyetemen
Saját szakterületükön a világon a legjobbak közé tartoznak azok a kutatók, akik kulcsszerepet vállaltak a 10. SZERINA-n, az SZTE nemzetközi orr, fül és koponyaalapi sebészeti kurzusán. Prof. Prepageran Narayanan és Prof. Yves Brand előadásait és útmutatásait az SZTE orvosai, oktatói mellett hazai és nemzetközi résztvevők is hallhatták. A képzés kapcsán tovább erősödhet a Szegedi Tudományegyetem kapcsolati hálója az ázsiai és az európai egyetemekkel is.

Tovább >>>

60 éve sikertörténet a szegedi mérnökképzés
2022. május 20-án, jubileumi tanácsüléssel ünnepelték az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, hogy 60 éve folyik mérnökképzés Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem stratégiai fontosságú kara az elmúlt hat évtizedben folyamatosan fejlődött és bővítette képzési palettáját.

Tovább >>>

Az ápolókat ünnepelték a Szegedi Tudományegyetemen
2022. május 20-án a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából ünnepséget szervezett - az intézmény 2010 óta minden évben köszönti az ápolói hivatást gyakorló munkatársait kiemelve ezzel azt, hogy milyen nagy jelentőségűnek és elismerésre méltónak tartja a munkájukat. Az eseményen ezúttal is kitüntették a nyugdíjba vonuló egészségügyi szakdolgozókat, illetve elismerték a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó ápoló munkáját is.

Tovább >>>

A járványügyi intézkedések hatásainak közvetlen mérését segíti Dr. Röst Gergely csapatának kutatási eredménye
Magyarországi viszonylatban végzett a COVID-19 kapcsán kontaktmátrix kutatást Dr. Röst Gergely és csapata, melynek az eredményét a Scientific Reportsban publikálták. A szakértők egy olyan módszertant ismertettek a cikkben, amely egyesíti az online és a hagyományos adatgyűjtés előnyeit. Mindez lehetővé teszi a járványügyi intézkedések hatásainak közvetlen mérését, például a pandémia korai fázisában, vagyis a 2020 tavaszán kialakult alacsony kapcsolatszámét, ami ezen időszakban előrevetítette az első járványhullám sikeres elfojtását.

Tovább >>>

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint
Karikó Katalint a Yale University díszdoktorává avatták a 2022. május 23-i ünnepségen. A magyar biokémikussal, a Szegedi Tudományegyetem alumnájával, díszdoktorával és kutatóprofesszorával együtt tíz kiválóság részesült a 321 évvel ezelőtt alapított amerikai magánegyetem tiszteletbeli oklevele elismerésben. A kitüntetettek közül két díjazott is kötődik Karikó Katalinhoz, aki immár hat egyetem díszdoktora.

Tovább >>>

Díjazták a Coursera bajnokait
A tavaszi szemeszterben második alkalommal díjazták a CourseRUN - Legyél te a Coursera bajnoka verseny győzteseit.

Tovább >>>

A Szegedi Tudományegyetem Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasait köszöntötték
2022. május 25-én köszöntötték a Szegedi Tudományegyetem Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjasait. Az idei évben 281 hallgató részesült az elismerésben. Ennek köszönhetően 482 millió forint támogatás javította az intézmény kutatási feltételeit. Az eseménynek az SZTE Rektori Hivatala adott otthont, a résztvevőket Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese és Prof. Dr. Badó Attila, az SZTE Junior Akadémia elnöke, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára köszöntötte.

Tovább >>>

Országos egyetemi bajnok az SZTE hallgatója
Bojtor Gellért nyerte az idei szabadfogású birkózó Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokságot (MEFOB), a 97 kilogrammos kategóriában. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar harmadéves, osztatlan testnevelés-angol szakos hallgatója a kötöttfogású szakágban is dobogóra állhatott, ott ezüstérmet nyert.

Tovább >>>

Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium épületavató, díjátadók, SZTE-s előadók az SZBK „Straub-Napokon”
A „Straub-Napok” nagyívű programja mutatja be a Szegedi Biológiai Kutatóközpont friss eredményeit, együttműködését a stratégiai partnerekkel, köztük a Szegedi Tudományegyetemmel. A 2022. május 25-27. közötti program-sorozat a biológiatudomány hazai művelőinek seregszemléje és jövőbe mutató ünnepe.

Tovább >>>

Szegedi sikerek a Szegedi Tudományegyetem által rendezett 2022-es Chinese Bridge kínai nyelvi versenyen
A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézethez köthető hallgatók és tanulók kiemelkedő eredményeket értek el a Kínai Nagykövetség főszervezésében és az SZTE Konfuciusz Intézet társszervezésében lebonyolított kínai nyelvi versenyen. A versenyről készült videó hamarosan visszanézhetővé válik az SZTE Konfuciusz Intézet YouTube csatornáján.

Tovább >>>

Nívó- és Életműdíjat adtak át a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének XX. Jubileumi Kongresszusán, Szegeden
2022. május 26-28. között Szeged adott otthont a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének (CSAKOSZ) XX. alkalommal megrendezett, jubileumi kongresszusának. Az eseményt Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke és Prof. Dr. Varga Albert, tanszékvezető egyetemi tanár, az SZTE Családorvosi Intézetének a vezetője, a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének elnöke nyitotta meg. A rendezvényen átadták a 2022-es év CSAKOSZ Nívó- és Életműdíját.

Tovább >>>

Négy új egyetem csatlakozhat a EUGLOH-hoz, amelynek már tagja az SZTE
Eredményesen zárult a svédországi EUGLOH Hét, amelyen a Szegedi Tudományegyetem küldöttsége is részt vett. A 2022. május 9. és 12. közötti eseményen az SZTE hallgatói és munkatársai értékes tapasztalatokat szereztek. A svédországi Lundban elhangzott, hogy az eddigi öt felsőoktatási intézményhez a nyáron négy újabb csatlakozhat.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2022
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website