Bezár

Hírarchívum

nyito_van-e_hangja4

Kutatók Éjszakája: Van-e hangja az időjárásnak?

Kutatók Éjszakája: Van-e hangja az időjárásnak?

2019. október 02.
3 perc

A Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én interaktív foglalkozást tartott kisiskolásoknak Dr. Gulyás Ágnes biológia-földrajz szakos tanár az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén. Az óvodások, az első és második osztályos gyerek az időjárás és az évszakok váltakozását ismerték meg játékos formában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az ilyen interaktív foglalkozások lényege és nagy előnye, hogy a résztvevők úgy sajátítanak el bizonyos alapismereteket egy-egy területről, hogy közben végig jól érzik magukat, hiszen játszanak. Például az egyik feladatban a gyerekek szinte észrevétlenül tanultak meg eddig számukra olyan ismeretlen közmondásokat, amelyekkel az időjárással kapcsolatos ismereteiket is bővítik – tudtuk meg Dr. Gulyás Ágnestől, az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék munkatársától.


Motiváció dallal: bemelegítésként a gyerekek Dr. Gulyás Ágnes biológia-földrajz szakos tanárral együtt énekelték a Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van népdalsorokat. Ezután Hópehely, Zimankó és Förgeteg néven csoportok alakultak, és innentől már – szó szerint – babra ment a játék. Először is minden csoport kapott egy-egy borítékot, benne három szóval, mint például éget, csökken, dermesztő, és a csoportoknak be kellett illeszteniük, hogy a négy dolog közül – napsütés, hőmérséklet, csapadék, szél – melyikre vonatkozik, illetve hogy a Mit csinál? vagy a Milyen? kérdésre válaszol. Habár a játék igencsak összetett volt, mindegyik csoport hibátlanul teljesítette a feladatot.


van-e_hangja3


A második játékban időjárással kapcsolatos közmondásokkal ismerkedtek meg a gyerekek, mindezt úgy, hogy el kellett dönteniük, hogy a tanárnő helyesen mondja-e az adott közmondást vagy sem. Erre példa az Egy fecske nem csinál havat. A játék végére már annyira belejöttek a gyerekek, hogy megpróbálták értelmezni a hallottakat, és az alapján döntést hozni.


A legérdekesebb a hangjáték volt: a gyerekek ugyanis csak a fülükre és korábbi tapasztalataikra vagy emlékeikre hagyatkozhattak. Lejátszották többek között a madárcsicsergés, a hófúvás, a tücsökciripelés és a zivatar hangjait, és el kellett dönteni, hogy melyik évszakra a legjellemzőbbek a hangok. Végül pedig egy mérőeszköz segítségével kipróbálták, hogy ki fúj a legnagyobbat.


van-ehangja2


Mindhárom csapat nagyon jól teljesített, így a babok és a sok szóbeli dicséret mellé még külön oklevelet is kaptak. Az első helyen végzett csoportot tiszteletbeli meteorológus oklevéllel tüntették ki, a másik kettő csoport tagjai pedig tiszteletbeli minimeteorológus címet kaptak.


SZTEinfo - Szöveg és fotó: Császár Dorina


Az SZTE 2019. évi Kutatók éjszakája című program-sorozatáról az SZTE NKI egyetemi hallgató gyakornokai tudósítottak:

Laboratóriumi patkányok a Kutatók Éjszakáján

Fogyasztóvédelmi kisokos a Kutatók éjszakáján az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon

A változás mint krízishelyzet – Kutatók Éjszakája az ETSZK-n

Mik azok a poliaminok? – Kutatók éjszakája az SZTE Biológia Intézetében

Minden, amit a daganatkezelésről tudni kell – Kutatók éjszakája az SZTE Gyógyszerésztudományi Karon

Kutatók Éjszakája: Kik laknak az élelmiszereinkben?

Vakteszttel vizsgálták a Kutatók Éjszakáján a prémium, olcsóbb és kereskedelmi márkás virsliket

Kutatók Éjszakája: Hogyan lehet egészségesebb az internetezés?

Kutatók Éjszakája: Életmentést szimulálva

Kutatók Éjszakája: Milyen a valóságban az igazságügyi orvosszakértők munkája?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek