GeoNight_szalagkep

GeoNight programok a Földrajzi és Földtudományi Intézetben!

Jó pár éve az európai tavaszok elmaradhatatlan részévé vált a határokon és kultúrákon átívelő GeoNight rendezvénysorozat, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nem földrajzos társadalom tagjai számára a geográfia fontosságára.

A GeoNight főszervezője, az európai földrajzi társaságokat összefogó EUGEO 2022-ben április 1. pénteket jelölte ki a GeoNight rendezvénysorozat időpontjának. Ehhez a kezdeményezéshez már Intézetünk is csatlakozott programokkal korábbi években és idén is sok szeretettel várjuk az érdeklődőket.


Programok:


Kalandozások a folyómeder felett - interaktív terepasztal

A terepasztal különböző színű hordalékokkal feltöltött, amelyből a lefolyó víz érdekes formákat alakít ki. Bemutatjuk, hogy jön létre egy kanyarulat vagy egy holtág, mi történik, ha völgyzárógátat vagy partbiztosítást építünk a mederben. A kísérletben a látogatók is aktívan részt vehetnek!

Foglalkozás vezető: Dr. Kiss Tímea egyetemi docens

Helyszín: Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajz Tanszék, 6722 Szeged, Egyetem utca 2. I. emelet

Időpont: 14:30-15:30

Kapcsolat: Kiss Tímea, kisstimi@gmail.com


 „Közeli helyeken, dombokon, hegyeken…” a Kárpátok és az Alpok természeti csodái ” - ismeretterjesztő előadás

Előadó: Dr. Barta Károly egyetemi docens

Helyszín: Online

Időpont: 19:00-20:00

Kapcsolat: Gesztes Olympia, gesztes@geo.u-szeged.hu


Éjszakai séta Szege(o)den

Egy éjszakai városnéző túra során „kincskereséses” kvízzel egybekötve az érdeklődők jobban megismerhetik Szegedet, azon belül is egy kicsit a város történetét, illetve földrajzát.

Vezető: Süli Dorottya, Tóbiás Katinka, Vámos Ramóna, Heiner Soma PhD hallgatók

Helyszín: Indulás az Egyetem u. 2 elől, a séta a Széchenyi téren ér véget

Időpont: 19:30-21:00

Kapcsolat: Tóbiás Katinka, tobiaska@outlook.hu


„A világ a mi szemünkkel” - GeoArt fotókiállítás

A világban bármerre járva, rójuk akár kis hazánk tájait vagy a nagyvilág bármely szegletét, földrajzosként, mindig egy picit más szemmel nézzük mindazt, ami körbe vesz minket. Kiállításunk ötletét ez ihlette. A kiállítást a Földrajzi és Földtudományi Intézetben oktató és kutató kollégák, valamint hallgatók képeiből állítjuk össze, az utazások, terepi munkák során készített olyan képeket, amelyeken a lencsevégre kapott geológiai, meteorológiai, természet - vagy társadalomföldrajzi, környezeti jelenségek, folyamatok, pillanatok láthatóak.

Szervező: Nyári Diána

Helyszín: Gazdaság – és Társadalomföldrajz Tanszék folyosólya, Szeged, Egyetem u. 2. III. emelet

Megnyitó: 13:00, a kiállítást megnyitja Dr. Nagy Gyula egyetemi adjunktus

A kiállítás április 30-ig megtekinthető

Kapcsolat: Nyári Diána, nyaridia.geo@gmail.com


Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, a programok minden korosztály számára nyitottak.


Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.